PIGEKORET PÅ STUDIEREJSE 2018

10 dage i Tallinn

Af korleder Henrik Colding-Jørgensen

Festival og kursus.

Fredag den 27. juli 2018 om morgenen rejste otte af korets elleve sangere, en ledsager og korlederen fra Hundige-Kildebrønde Sogns Pigekor af sted fra kirken. Vi skulle på studierejse til Tallinn i Estland indtil 5. august, til den store internationale korfestival Europa Cantat - Europa Synger – som holdes hver tredje år i en storby i Europa.

Over 4000 sangere fra Europa og mange andre verdensdele satte i 10 dage byen og omliggende forstæder på den anden ende. Der blev afholdt langt over hundrede korkoncerter i løbet af de 10 dage, og deltagerne fra Hundige var med i fire af dem:

(1) Søndag kl. 16.30 en venskabskoncert med det ungarske kor ProFun, hvor de to kor optrådte for publikum og hinanden i det lille Old Town Music House.

(2) Mandag aften afholdtes en såkaldt ”Night of Choirs”, hvor de mange deltagerkor – over 80 meget forskellige kor – optrådte udendørs rundt omkring i den gamle middelalderby. Vi havde fået tildelt at synge på gårdspladsen foran Katariina-kirkeruinen, og det korte program af danske og norske korstykker vakte glæde og opmærksomhed på den tæt pakkede gårdsplads.

For de mange korsangere fra hele verden afholdtes en lang række workshops, hvor vi kunne få lejlighed til at synge sammen med kor og sangere fra andre lande og samarbejde med fremmede dirigenter. Pigekoret deltog i ”Komponister dirigerer”, hvor svenske Ulrika Emanuelsson og estiske Pärt Uusberg i løbet af fem formiddage indstuderede hver fire af deres egne korkompositioner. Noderne var tilgængelige nogle uger i forvejen, og workshoppen arbejdede med programmet allerede fra den første dag. Der var cirka 45 kvindelige korsangere fra Ungarn, Estland og flere andre lande. Instruktionen foregik på engelsk, som var det gennemgående sprog på hele festivalen.

(3) Workshoppens koncert torsdag eftermiddag blev afholdt i den store udvendigt gule Johanneskirke (St. Johns’ Church) beliggende lige ved Frihedspladsen (Vabaduse Väljak). Om formiddagen to timers prøve og generalprøve i kirken, og koncerten begyndte kl. 15 med vores gruppe. Sidste halvdel af koncerten optrådte en anden ateliergruppe ”Happy Baroque!”

Det blev en vellykket afslutning på de fem dages intense arbejde, ikke helt uden et par smuttere, på grund af den korte forberedelsestid, men med meget liv og nærvær. Især var Pärt Uusberg meget inspirerende, og flere af hans værker lykkedes endnu bedre end ved prøverne.

Fredagen begyndte med afslapning og shopping. Efter frokost kørte en hel masse korsangere i busser ud til den berømte Song Celebration Ground, som er det sted i Tallinn, hvor også de kendte mammutkoncerter afholdes. (Der er også en Song Celebration Ground i Riga i Letland) .

(4) Der var dog kun et par tusinde mennesker den dag, og efter nogle korprøver, hvor vores kor kun deltog en lille del af tiden, gik det over i afslappet lytning og sing-along på grønsværen foran ”muslingeskallen”. Det var en ganske lang koncert, og koret var kun med i cirka den første halvdel.

Hver dag var der mulighed for at være med til en såkaldt Open Singing med et blandet hold stævnedeltagere fra forskellige workshop-grupper.

Andre koncerter.

Festivalen indeholdt et stort antal koncerter og andre aktiviteter. Fra Hundige havde vi på forhånd udvalgt nogle få, som vi særlig gerne ville høre, og flere af dem lykkedes det at nå. Lørdag den 28. var der en stor friluftskoncert på Frihedspladsen med en lang række meget forskellige kor (og nogle taler). Søndag gik hele dagen med workshopprøve og vores egen koncert i The Old Town Music House, men om aftenen var vi til en inspirerende multimedie-forestilling med flere estiske ungdomskor og et ungdomsorkester, et helaftensværk af Pärt Uusberg.

Mandag aften var "Korenes Aften" i hele den gamle by. Efter vores egen koncert gik vi rundt og lyttede til andre kor, og det lykkedes blandt andet at opleve en meget spændende og speciel koncert med det islandske Hamrarhlidarkórinn. Onsdag eftermiddag var vi om eftermiddagen til en koncert med tre estiske ungdomskor fra Den Estiske Radio, TV og Tallins Musik-skole.

Torsdag (efter vores workshopkoncert) lykkedes det at høre et slovensk pigekor fra St. Stanislavs katolske musikskole i Ljubljana, og lørdag var der tid til shopping og slentreture i byen. Sidste koncertoplevelse var Jugendchor Zürich, et pigekor på 9 medlemmer (mod Hundige-Kildebrøndes rejsehold på 8), med en noget højere gennemsnitsalder og et højt niveau, og derefter workshoppen "Forgotten Peoples and Languages".

Slut

Efter en meget vellykket, men opslidende uge havde trætheden indfundet sig, og lørdag var der heller ikke noget organiseret formiddagsprogram, så der blev lejlighed til endnu en shoppetur i de store varehuse. Vi begynde også så småt at pakke til hjemrejsen.

En stor del af ugens deltagere var allerede rejst eller rejste lørdag. Aftenen sluttede med et enkelt stævneparty, med et par timers god energisk rock med alle de gamle numre, hvor to-tre hundrede af de tilbageblevne deltagere i alle aldre rockede for fuld udblæsning.

Søndag havde vi tid til en formiddags-frokost-kaffe i den nu ganske normale, men ikke helt stille indre by. Minibus til lufthavnen og fly til Kastrup forløb som ventet helt ubesværet.

Det var en meget vellykket studierejse, med et stort fagligt udbytte og nogle gode egne præstationer. Både koret og tilhørerne vil have glæde af den i tiden fremover.

-

Vi er meget taknemmelige for tilskud fra Hundige-Kildebrønde Menighedsråd, Dansk Organist og Kantor Samfund, Folkekirkens Ungdomskor og Landsforeningen af Ungdomskor "Syng".

08-08-2018