DAGENS SALME

 

Efter 50 år har Danmark i 2003 fået en ny udgave af Den Danske Salmebog. På den traditionelle Kirke-Café i Hundige Storcenter 25. - 26. - 27. august 2003 blev præsenteret en enkelt af de salmer, som er nye i bogen, sammen med en, som også fandtes i den forrige udgave. Nogle medlemmer af Kildebrønde Sogns Pigekor sang for, ledsaget på digitalklaver af Henrik Colding-Jørgensen; de omkringstående sang med, og forbipasserende glædede sig.

 

Salmerne var:

Mandag: 787. Du, som har tændt millioner af stjerner.

   (Og: Dagen går med raske fjed)

Tirsdag: 725. Det dufter lysegrønt af græs

   (Og: Vi pløjed' og vi så'de)

Onsdag: 103. Barn Jesus i en krybbe lå

   (Og: En rose så jeg skyde)

 

2. juni 2003 udkom den nye version af Den Danske Salmebog. Det var ikke gået stille af: I ti år havde der siddet en salmebogskommission, og en landsdækkende høring havde givet så mange krav og ønsker om ændringer, at materialet måtte omarbejdes endnu en gang. Mange ønskede at beholde de gamle salmer, og lige så mange ønskede et stort antal nye.

 

Derfor blev den nye salmebog endnu større end den gamle, næsten 800 salmetekster. Men det var nødvendigt, hvis bogen skulle blive salmesangens fællesnævner, sådan som det var meningen, og sådan som den 50-årige forgænger var blevet det. Og det er værd at huske, at langt det største antal salmetekster i bogen er overtaget fra forgængeren. Måske med større eller mindre forandringer, men ofte i nøjagtig den skikkelse, vi kendte i forvejen.

 

Det er ikke en revolution, der er sket; det er en nødvendig a jourføring. Nogle vil savne forskellige salmer; - sådan var det også med den gamle salmebog. Andre vil måske finde en del salmer under lavmålet; - sådan var det også med forgængeren. Som et godt kompromis har vi nu fået en bog, hvor de fleste har et eller andet, de gerne ville have haft anderledes, men samtidig er glade for både fornyelsen og for traditionens fortsættelse. At så mange sognemenigheder tog bogen i brug pinsedag, er også et tegn på, at vi vil kunne bruge bogen som salmesangens fællesnævner, måske helt til år 2053. Der kommer nok nogle tillæg til den, også det er der tradition for i Danmark.

 

I Kildebrønde Sogn, som rummer Kildebrønde og Hundige Kirker - og Hundige Storcenter og meget andet - tog vi også bogen i brug pinsedag den 8. juni 2003. Vi har tradition for at synge salmer fra mange forskellige bøger, og sådan vil det også fortsætte; men en stor del af dem, vi hidtil har hentet andre steder fra, står nu i den bog, der bruges til daglig. Det er vi glade for, og dagens salme er en af de salmer, vi har sunget i mange år, og som nu er blevet indlemmet i bogen.

 

DAGENS SALME I HUNDIGE STORCENTER

 

Mandag den 25.8.2003: Nr. 787. Du, som har tændt millioner af stjerner.

Denne populære aftensalme begyndte vi at bruge i forbindelse med konfirmandarbejdet, som hos os for en stor del foregår som weekend- og ugekurser. Aftensalmer er ellers ikke noget, vi har brug for nær så hyppigt som morgensalmer, fordi de fleste gudstjenester finder sted om morgenen eller midt på dagen; men denne salme er stille og roligt blevet en af vores mest populære til aftenbrug, for alle aldersklasser.

 

Tirsdag den 26.8.2003: Nr. 725. Det dufter lysegrønt af græs.

Egentlig er det en svensk sommersalme, men den har vundet udbredelse i de nordiske lande i en række forskellige oversættelser og gendigtninger. Som det kan ses, har biskop Johannes Johansen arbejdet på den i adskillige omgange, så den findes også fra hans hånd i mange versioner. Desuden har K. L. Aastrup skrevet en lidt ældre gendigtning, som ligger tættere på den originale svenske tekst, men som ikke har fået helt den samme udbredelse.

 

Onsdag den 27.8.2003: Nr. 103. Barn Jesus i en krybbe lå.

Denne salme tror mange allerede fandtes i den gamle salmebog; men det gjorde den ikke. H. C. Andersen har kun skrevet ganske enkelte tekster, som man med nogen rimelighed kan kalde salmer. Denne, og en af de andre, Jeg har en angst, er nu kommet med i salmebogen. For mange mennesker - deriblandt mig selv - er dette julesalmen over dem alle.

 

Henrik Colding-Jørgensen, august 2003

 

Foto: Hanne Hummelshøj mandag den 25.8.2003